top of page

Logo & Kurumsal Kimlik

Kurumsal kimlik, bir kurumun, şirket içi ve şirket dışında duruşunu, davranışlarını temsil etme biçimlerinin tümüne verilen addır.

Günümüzde birçok kuruluş, artık toplam kalite anlayışını benimsemiş ve kurumsal bir stratejiyle kurumsallığını sunma çabası ve gayreti içine girmiştir.

Kurumsal kimlik nedir1? Kurumsal kimlik, bir kurumun, şirket içi/şirket dışında duruşunu ve davranışlarını temsil etme biçimlerinin tümüne verilen addır. Günümüzde birçok kuruluş, artık toplam kalite anlayışını benimsemiş ve kurumsal bir stratejiyle kurumsallığını sunma çabası ve gayreti içine girmiştir. Kurumsal kimlik bileşenleri nelerdir? Kurumsal kimlik çalışması kapsamında düşünülmesi gereken materyaller 2 bölümde incelenmelidir;

  • Kurum içi

  • Kurum dışı

Kurum içi;

  • Amblem / Logotayp kullanım standartları

  • Antetli kağıt tasarımı

  • Devam kağıdı tasarımı

  • Zarf tasarımı

  • Kartvizit tasarımı

  • Dosya tasarımı

  • Bloknot tasarımı

  • Haberleşme formları

  • Kurum içi yönlendirmeleri

  • Muhasebe dokümantasyonlarının tasarımı (Fatura, İrsaliye, Makbuz vb...)

  • Şirket giyim ve davranış kuralları

  • Dijital materyallerin tasarımı

  • Kurumsal kimlik kullanım standartları kılavuzu.

Kurum dışı;

  • Araç / filo tasarımları

  • Bina cephesi ve iç tasarımı

  • Tanıtım materyalleri (Katalog, broşür, insert, kit vb...)

  • Gazete, dergi ve/veya diğer tanıtım materyalleri

  • Kurumsal web projesi 

Kurumsal kimliği oluştururken izlenmesi gereken süreçler nelerdir ?
Kurumsal kimlik oluşturma sureci de 5’e ayırabiliriz;

  • Tasarım süreci öncesi yapılacakların tespiti ve onaylanması

  • Tasarım süreci zamanlaması

  • Tasarımların sunumu

  • Sunum sonrası düzeltiler

  • Onaylanan tasarımların baskı ve uygulama süreci zamanlaması

Başarılı bir kurumsal kimlik çalışması için olmazsa olmazlar nelerdir?

Başarılı bir kurumsal kimlik çalışması için, olmazsa olmaz olarak nitelendirilmesi gereken tek şey, kurumla ilgili tüm verilerin eksiksiz ortaya konmasıdır. Bu veriler kısa zaman içerisinde, kurumun tasarımla ilgili genel anlayışı ortaya koyup, çalışmanın en doğru süreçte ve doğrulukta ilerlemesini sağlayacaktır.

Bir kurumsal kimlik çalışmasının renk seçiminde nelere dikkat etmek gereklidir ?

Bir kurum; bir anlayış, bir kültür, bir geçmiş ve bir hedef içerir. Kurumla ilgili fikirlerinizi tartarken bu kurumun tüm içeriğini anlamak gerekir. Kurumun kurumsallığı var olan/olmayan, zaten bir renktir, o rengi bulup ortaya çıkarmakla kurumun rengini bulmuş olursunuz. Bir kurum için şu veya bu renk güzel ve doğru denmesi kesinlikle yanlıştır.
Yine de renk seçiminde; sektör, hedef kitle ve kurumun psikolojik olarak vermek istediği mesaj gibi hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

Başarılı bir kurumsal kimliğin firmaya katkıları nelerdir ?

Başarılı bir kurumsal kimliğin firmaya kazancı tabii ki hemen olmaz, olamaz. Bu davranış tamamen geleceğe yatırımdır. Kurumun kendisiyle ilgili vermek istediği mesaj ne ise, bu yolla verilir. Firmanın diyalog kurmak istediği kişi veya kurumlar kimlerse onlara gösterdiği yüzüdür kurumsal kimlik. 
Bir insan düşünün; çok şık bir takım elbiseli, bakımlı ve konuşmasındaki ahenge diyecek yok. Siz böyle bir insanla diyalog kurmak, onunla sohbet etmek belki de iş yapmak istemez misiniz? Sizce bir fark var mı?

Kartvizit, en basit tanımıyla şahıslar ya da firmalar içinhazırlanan ve üzerinde tanıtıcı kısa bilgilerin yer aldığı kartlardır. Kartvizitler aslen başka bir kişiye iş, ünvan ve iletişim bilgilerini vermek amacıyla bastırılır; ancak bundan çok daha fazlasıdır. Sunulan hizmetleri ön plana çıkararak başarılı ve profesyonel bir algı oluşturan kartvizitler, günlük hayatta en çok tercih edilen pazarlama araçlarının başında gelir.

Günümüzde ilk kez kartvizit bastıranlar bunları çoğunlukla önce yakın çevresine dağıtır. Kartvizit artık kişinin belki yıllar boyunca mücadelesini verdiği başarısını temsil etmektedir; dahası o kişinin imzası haline gelir. Kartvizitinizi birçok amaç için kullanabilirsiniz. Bu kullanım alanları kiminle iletişime geçtiğinize göre değişmektedir.

Günümüz iş dünyasında, kurulan şirket sayısının gittikçe artmasının yanında bu şirketler arasında meydana gelen rekabet de hızla büyüyor. İş şirketler arası rekabete geldiğinde birçok farklı alan gündeme gelse de tabii ki ilk ön plana çıkan konulardan bir tanesi kurumsallık. Şirketlerin kurumsallıklarını göstermeleri için birçok farklı yol olsa dahi son zamanlarda adından çokça söz ettiren bu antetli kağıtlar amaçta gittikçe önem kazanıyor.
Antetli kağıtlar ayn zamanda şirketler için dekoratif imza görevi de görürler. Bu kağıtları her firma kendi seçtiği biçimlerde yaptıracağı için bu kağıtlar firmalara özgü bir hal alırlar. İyi tasarlanmış, basımında kaliteli kağıt kullanılmış antetli kağıtlar firmalar için de bir nevi müşteriyi önemsiyoruz ve kaliteli işler yapıyoruz demenin bir diğer yoludur.
Antetli kağıtlar ayrıca firmaların hem kendi prestijleri açısından çok önemlidirler hem de hitap ettikleri kurumlara karşı duyulan saygının bir ifadesidirler. Saygı duyduğunuzu kurumsal bir yolla ifade etmenize yarayan bu kağıtlar aynı zamanda firmanızın sektör içindeki saygınlığını da artırır. Saygınlığın da iş dünyasının en önemli unsuru olduğu göz önünde bulundurulursa küçük bir ayrıntı olarak görülen antetli kağıtların aslında firmalar için ne kadar önemli oldukları anlaşılır. Firmaların resmi veya özel yazışmalarında bu türde kağıtlar kullanması hem firma imajını gülü tutar hem de işlerin daha ciddi yürümesine yardımcı olur.
Antetli kağıtların firmaların yararına olan bir diğer özelliği de firma dışarısında firmanın reklamının yapılmasına olanak sağlamasıdır. Logonuzun ve adresinizin üzerinde bulunduğu antetli kağıtlarınız müşterilerin zihninde daha uzun süre ve kalıcı olarak yer almanızı sağlar. Ayrıca bazı firmaların yaptığı gibi, dağıtılan promosyon ürün şeklindeki defter ya da broşür gibi ürünlerin antetli kağıtlardan oluşması, firmanızın adının çok farklı insanlarca çok farklı çevrelerde kullanılması ve görülmesi anlamına gelir ve bu da firmanız için ekstra masrafsız, kaliteli bir reklam görevi görür.

Kurumsal kimlik tasarımı temelini oluşturan logo tasarımı, antetli, zarf ve kartvizitin standart (firesiz) kağıt boyutları tasarıma başlamadan önce bilminmesi gereken elzem bir konudur. Baskı aşamasında kurumsal kimlik tasarımının bütünlüğünü oluşturan temel elementlerden logo tasarımı, antetli, zarf ve kartvizitin boyutları firesiz olarak basılabilmesi için kağıt ölçülerinin önemi büyüktür.

Peki Kurumsal  Kimlik Tasarımı Standart Kağıt Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?
Logo Tasarımı: En az 2.5 cmX 2.5 cm ölçülerine kadar küçültülmelidir.
Antetli Kağıtı: 297mm X 210mm ( A4 ebatı )
Kartvizit: 55mm X 80mm
Zarf: 227mm X 123mm

İnsanlar, hayatlarında birçok şeyle karşılaşırlar, kimi zaman bu kişinin işinden dolayı kaynaklanacağı gibi kimi zamanda kişinin hobisi, kendi has yaşam tarzı da olabilmektedir. İnsanlar hareket halinde oldukları için çokça değişik şeyler görebilmekte yada gün içinde para kazanabilmek adına çeşitli aktiviteler de bulunup, işinin gerektirdiği çoğu şeyle uğraş içindedir.
Bu durumda insanlar bazen unutulmayacak anılarda yaşayabilir yada ne zaman neyi yapması gerekteğini de hesaba katmak, bir anlamda birkaç saatini de planlamak, düzene koymak isteyebilir. İnsanlar her ne kadar çok değişik çevre, insan yada yeni herhangi bir şey keşfetse akılda kalıcı olsa bile bunu bir yerlere yazmak ister. İnsanlar işler gereği çok yoğun olabilir, bu durumda hesap kitap yapması da gerekebilir fakat kuşkusuz yapması gereken en önemli şeylerden biriside not almaktır. Bu anlamda sosyal veya yoğun çalışan insanlar, aslında bir nevi birçok zaman not almaya ihtiyaç duyarlar diyebiliriz. Unutulmaması gereken bir iş olabilir, siz unutmuyorsunuzdur ama yinede yazmayı isteyebilirsiniz. Sosyal insanlarda yine gün içinde birçok not almak isteyebilirler.

Bloknot insanların her türlü yazma, not ihtiyacını giderir. Özellikle sosyal ve yoğun bir iş hayatı olan insanlar, öğrenciler için kullanımı idealdir. Bu sayede insanlar hayatlarının daha planlı ilerlediğini fark edecek ve en önemli durumları unutmayacaklardır. Hesaplarını yapabilir, işlerinde daha pozitif olabilirler. Özellikle her eğitim statüsündeki öğrenciler hiç kuşkusuz çok fayda göreceklerdir.
Aslında bir iş yerinde çalışıp çalışmasak dahi neredeyse her gün kullandığımız bir defter çeşididir. Özellikle iş yerlerinde çalışan insanların, unutmamak için oluşturdukları notları yahut randevu ve buna benzer bilgileri kaydettikleri yer, bloknottur. Her çeşit notu barındıran bloknot, genellikle iş yerlerinde kullanılır. Bu durumdan dolayı ki iş yerleri kendi bloknotlarını oluştururlar. Bu işlem sonrasında ise bloknot, kurumsal bir kimlik kazanmış olur. Bu nedenle bloknot, iş yerleri için büyük önem arz etmekte.

Eriyik veya çözeltisinden çekilerek, dökülerek ya da püskürtülerek lif, ince iplikçik, sert kıl ya da levha haline dönüştürülen naylon, ip halat ve dokuma üretiminde kullanılır ya da doğrudan kalıplara dökülerek belirli bir biçimi olan ürünlere (mutfak gereçleri gibi) dönüştürülür.

Soğuk çekme yöntemiyle elde edilen tok, esnek ve dayanıklı ürün ise genellikle ince ya da kalın iplikçikler halinde çorap, paraşüt ve fırça yapımında kullanılır. Ayrıca püskürtmeli döküm yöntemiyle bazı malzemelerin kaplanmasında da yararlanılabilir.

Sanayide, özellikle otomotiv ve tarımda (seracılıkta) yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fatura genel olarak satıcı tarafında hazırlanan ve herhangi bir malın satış işleminin gerçekleştirilmesinden sonra alınan bedelin tutarını gösteren bir makbuz veya belgedir diyebiliriz. Bu belgeler bir malın satışı gerçekleştikten sonra verilen belgelerdir. Fatura  olarak düzenlenen belgelerin üzerinde bir takım bilgilerin bulundurulması zorunludur. Bu bilgilerden tek bir tanesinin dahi bulunmaması faturayı geçersiz kılmaya yetebilir düzeydedir. O yüzden bir belgenin fatura olabilmesi için mutlaka üzerinde bulunması gereken bilgiler o faturanın hangi satıcı tarafından hazırlandığı, ne kadarlık bir tutarı olduğu, alınan tutar karşılığında ne satıldığı, malın hangi tarihte satıldığı ve kaç adet satıldığı gibi oldukça açıklayıcı bilgilerin yer alması gerekmektedir.

Fatura ile sıkça karıştırılan ancak bir fatura olmayan sevk irsaliyeside yine satıcı firma tarafından hazırlanan bir belgedir. Fakat fatura ve  sevk irsaliyesi arasında bir takım farklar vardır. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki sevk irsaliyesini kesinlikle fatura yerine kullanamazsınız. Bir malın satışının yapılması durumunda o malın gerekli adrese tesliminin yapılması için bu sevk irsaliyesinin düzenlenmesi şarttır. Hem malı depodan çıkarmak için hem de malın gereken yere ulaştığının kanıtı olan belge satıcı firmalar tarafından hazırlanır ve alıcı tarafından malın teslim alındığına dair imzalanır. Bu belge imzalanmadan geldiği taktirde malın teslim edilmediği anlaşılır. Ancak belgede imza varsa o malın teslimi gerçekleşmiş sayılır.

bottom of page